tisdag, augusti 31, 2010

Game winners

Första träningen. Förtydligande, första basketträningen för säsongen. Hur fan ska det gå? Kommer jag ens träffa ringen?
Det visade sig vara en bra turn out och nivån har blivit riktigt bra.
Vi kommer igång och som den rutinerade liraren man är börjar man med att sätta upp de andra lite, känna sig för. Men sen börjar några passar hitta fram, en retur tas och en och annan halvdistansare börjar sitta.
Så halvvägs in på träningen börjar självförtroendet att växa en smula.

Så kommer den där jämna matchen som man inte vill förlora. Vårat lag ligger under med 8-10 och en trea will seal the deal eftersom vi spelar korta matcher till 11. Jag får en pick, han går under screenen och jag har en hyfsat ren trea. Boom, pow, swish!
11-10 och en kort walk of fame med high fives.
Förutom att sådana skott ger lite mer självförtroende är det knappast något som kommer registreras på stjärnhimlen eller skrivas om i tidningen.
Så varför ens ta upp det?

Well, först det uppenbara, glädjen.
Men sen är det också känslan av att ha klivit fram i ett viktigt skede av en match och genom mitt agerande sagt: Jag tar på mig ansvaret för om vi vinner eller förlorar. Lyckas eller misslyckas.
Och med en stabil know how tror jag inte att jag någonsin skytt att göra det. Oavsett i vilken aspekt av livets gång vi talar.

-If you don't shoot, you don't score. Wayne Gretzky

Nu ska jag bara ta han om min ömmande kropp, men som det heter.
"Wounds heal, chicks dig scars and glory lasts forever."
Ja lite over the top med klichéerna, men vad ska man göra? Skriva nya?
Förslag emottas gladeligen men tills vidare vill jag bara att ni minns den gyllene regeln - sagga* inte!

*sagga, eller sagga av betyder att man backar av en bit från spelaren du spelar försvar på.

Red anm. Jag tänkte länka ordet sagga för att slippa skriva förklaringen, men gick bet. Då testade jag att googla "sagga av". Resultatet? Testa :D

Red anm. 2 Jag ogillar smileys i texter, men gör i detta fallet ett undantag.

Janis Joplin - One Night Stand

It's been a while since there was some Youtube, so why not let Janis take the reigns for a while. Nice song to chill in the evening with.

måndag, augusti 30, 2010

Seratoninbrist

Det var dags för dagens medicintips och denna gång handlar det om seratoninbrist.
Om du har ett underskott på seratonin kan det leda till tex. depression. Men de flesta som får det kan härleda det till att det intogs alkoholhaltiga drycker.
Eftersom depåerna töms i samband med alkoholintag och den glädje du känner kommer från att ämnet utsöndras får du då också ett underskott dagen efter.
Detta är anledning till den så kallade bakisångesten. Enkelt sagt så är det sällan det du gjort som skapar det, utan alltså en kemisk reaktion i kroppen.
Så nästa gång du funderar på att göra något drastiskt när du är bakfull, vänta med det. Ditt omdöme är fördunklat och att vänta en dag är nästan alltid det bästa.

Eller så kan du idka avhållsamhet från alkohol. Men om du inte kan göra det, kom då ihåg att ta denna time out dagen efter.
LÄGG.....NER....TELEFONEN!!

fredag, augusti 27, 2010

Beroende

Jag måste faktiskt erkänna att jag blivit beroende. Det började med att jag unnade mig det lite nån gång i veckan, men aldrig så mycket att jag inte hade kontroll över det.
Men sedan hittade jag den större glädjen i det och började använda det mer och mer.
Nu går det nästan inte en dag då jag njuter av det och doserna ökar och ökar.
Vad är det som händer? Det enda jag är glad över är att beroendet än så länge inte påverkar varken mitt privatliv eller mitt arbete, men vem vet, snart kan det hända.

Jag vet att jag borde sluta med det och när jag gör det säger jag att imorgon, då blir det andra bullar. Men det blir inte så. Jag fortsätter in i fördärvet trots att jag vet bättre.
Hur gör man för att sluta använda snooze-knappen???

tisdag, augusti 24, 2010

Sett och hört

Observationer på TV:

Varför är det alltid en indisk student som blir räddad av livräddarna på Bondai beach?

Varför är det alltid en kille med flipflops, en strumpa, halvrökt cigg och ett skitigt wifebeater linne som försöker snacka sig ur en knipa på Cops?

Finns det någon serie där tonårskillen i familjen är smart, pluggar och populär? Och varför är dottern alltid antingen smart eller snygg/populär? (Family guy, Simpsons, 2 1/2 men, Våra värsta år, Unhappily ever after)

Ungefär som de flesta svenska skådespelare är stöpta i scenskolans omisskännliga form, är nästan alla programledare detsamma. Nepotism över kompetens over and over again.

How you like them apples? POW - right in the kisser!

fredag, augusti 20, 2010

Reunion

Det börjar vankas en återträff.
Grundskola, gymnasium, lumpen? Bättre upp.
Med en lång och diger coachkarriär har jag lärt upp en och annan spoling till att bli en rätt dräglig basketspelare. Det jag kan skryta med är 2 spelare som spelat i Europa och en i högsta ligan i Sverige.
Deras bedrifter till trots så nämner jag ändå min näst största bedrift i nästa andetag även fast den gör mig minst lika stolt.
Utav spelarna som jag coachade i mitt första lag blev samtliga coacher och några är fortfarande aktiva medlemmar i olika basketföreningar.
Och i flera av de följande lagen blev flera spelare coacher.

Att kunna återförena nästan en generation basketspelare från område jag var verksam i skulle vara magiskt för min del.
De äldsta får mig att känna mig rätt gammal även om jag var rätt ung när jag antog mig dem. Och de yngsta har just börjat knäppa upp sin första kalla skummande (åtminstone lagligt)
Jag hoppas att jag en dag återfinner gnistan att coacha igen, men just nu ligger den på is.
Jag är stolt över mina guys för jag vet vad jag tagit dem igenom/utsatt dem för. Men samtidigt vet jag också vad de kunde ha varit.
Inte för att jag tror att någon som läser denna text kommer ta notis över detta, men jag vill ändå tippa hatten i Christer Corpi. Christer var länge synonym med Svensk boxning, men efter att han hängde upp handskarna jobbade han länge i Östbergaskolan och gjorde ett jobb som många på skolan och på högre intsans aldrig förstod storheten i.
För mig är det en ära att ha fått hjälpa honom coach basket där jag stod för know how och han för jävlar anamma.

En svunnen tid, men om inte allt för mycket har ändrat sig så står det fortfarande en SM-buckla vid Östbergaskolans bibliotek med två blonda, vältränade coacher som utstrålar stolthet över ett lag som just vunnit skol-SM.

Some things they can't take away from you!

Faith

During just one day, I've seen shows about racists posing as honest politicians, pedophiles and a kidnapper keeping a woman as her slave for years.
The world is a fine place and worth fighting for.
What world was Hemingway talking about?

torsdag, augusti 19, 2010

Gammalmodigt?

Jag kanske är lite snäv i vissa av mina ageranden.
Som det tidigare etablerats, är min gråzon rätt begränsad, men den växer så sakteligen.
Det som jag inte ser som en gråzon är när du har ingått ett muntligt avtal med någon.

För att ta ett uppenbart exempel först.
Du stämmer träff med någon som sedan inte dyker upp eller svarar i telefon.
Jag tolkar en överenskommelse att höras av via telefon vid ett senare tillfälle på samma sätt. Att då inte svara i telefon eller höra av sig samma dag eller åtminstone dagen efter med en förklaring är i min bok tämligen ohövligt.
Ditt ord och ditt agerande är det som definierar vilken sorts vän och medmänniska du är.
Frågan blir följaktligen huruvida en person är pålitlig eller inte.

Sedan har det uppdagats för mig att inte hela världen målar sin tavla med samma pensel som mig. Det som jag ser som viktigt anser en annan person trivialt.
Detta har jag full respekt för, men det får då också ses som en nivåsättare.

Word!

onsdag, augusti 18, 2010

Getting well

When sick, I always follow these rules.

1) Stay clean.
You tend to forget to shower, change clothes and brush your teath when you're sick - don't!
2) Eat!
You lose your appetite when you're sick, but you have to nurish your body to fight the infection.
3) Drink!
You usually take some kind of medication, which drains the body off fluids and along with your appetite, you don't feel thirsty the way you do when you're healthy.
4) Change linnens
Goes along the same lines as "stay clean"
5) Don't overuse pills/medicine.
The body is well equipped to handle the illness without any outside help.

I've kept myself busy for a few minutes, now it's back to the covers.

lördag, augusti 14, 2010

I met a boy....

One of my favourite movie passages is from "The basketball diaries" where Leo DiCaprio says:
It was a dream, not a nightmare. It was beautiful dream that I could never imagine nods. I saw this girl next to me. Who wasn't beautiful until she smiled. And I felt that smile come at me in heatwaves following. Soaking through my body, and out my fingertips in shafts of color. And I knew somewhere in the world, somewhere, that there was love for me.

Why I thought of this passage, is because of a guy that talked about his troubles with the world, and I could relate to these words even though I hadn't walked a mile or even a single step in his shoes.
The smile that the guy needed was a bigger one than the one I could offer him.
My friend asked me why I kept letting him take up my time, but to me it was obvious that just hanging out with the dude would help a lot.

He was still in school, doing drugs, had a father who beat him and a drunk for a mother. Talk about not having the odds on your side.
I don't know what he was on, but the pure rage that he displayed over the situation and mainly over his fathers abuse was something so raw, so.....frightening.
All I could think was how does someone cope with this every day and at such an early age?
I would like to think that my words helped him, but in all honesty, I don't think it was even a drop in the ocean.
Love is a beautiful killer and I'd like to hear how a believer in god justifies that someone is forced to live with such a fate like that.

Side bar: I really recommend "The basketball diaries" with Leonardo DiCaprio. Awesome film and if you're too cheap to buy it, it's on Youtube divided into 10 parts. Here is the link to part 1. Enjoy!

tisdag, augusti 10, 2010

Top 10 Most Skilled Hockey Players Of All-Time [Part 1/2]

#6 - Mannen, myten, LEGENDEN!!!
Otippat att det är många ryssar med.

Fusk!

Det är för mig helt ofattbart hur en person kan fira en vinst som presteras genom fusk.
För att ta några snabba exempel som jag tror alla känner till. Johan Muhlegg, Ben Johnson och Finlands skidlandslag.
Hur man som idrottsman kan fira en vinst där du tävlar i samma sport, men inte på samma premisser är helt absurt för mig. Det är som att starta 97 meter från mål, istället för 100.
Men som allt annat här i världen, vissa saker får jag helt enkelt acceptera därför att vissa människor inte har samma ideologi.

För mig är en sådan vinst besudlad och jag skulle inte ens ha en sådan medalj framme då den bara skulle påminna mig om det jag gjort.
Det är därför vissa sporter i mina ögon är döda. Vissa pga. doping, vissa pga. ideologiskt fusk såsom mutor och filmningar.
Nyligen spelades VM i fotboll och det som stör mig förutom själva filmningarna är att domarna är de som hängs ut om något blir fel.
De ska alltså i varje situation göra en ögonblicksbedömning om en spelare fuskat eller inte. Det är dömt att misslyckas.

Jag ville nästan säga att det är dags att sätta schack som den ultimata sporten där det är rent spel. Sedan slog det mig att om jag inte missminner mig så får man inte ta lugnande medel i schack heller.
Allt är tillåtet i krig och kärlek sägs det. När lägger vi till sport (om du kommer undan med det dvs) i den meningen?

måndag, augusti 09, 2010

Just a question

Am I the only one who in a case of spiral stairs apply the rule "up-side has the inside"?
That meanst that the person walk up walks closest to the middle pole.
Why? Because it is much easier for someone walking up to plant their feet.

In my world, that's an unwritten rule like the one that you stand on the right in an escalator.

fredag, augusti 06, 2010

Cheeseburger thinking

I'm going to use this analogy to describe a way of thinking without thinking. What I mean is that it's a quick thought that sounds good, but in reality isn't.
In this case I once again find myself using Facebook and this time it's the group "show the identity of pedophiles so that we can protect our children".
Clear and cut, what can be wrong with that? A monster has commited one of the world's worst crimes, why should that person have any rights?

First off, if this person is a convicted pedophile, punishment has been given and time has been served. But is he/she branded for life because of this? So I ask you again, hasn't this person served time and is now afforded at least the chance to try and live a normal life? How will they lead a normal life if everyone in their neighbourhood has them pegged as a pedophile?

Second, how many people will carry this book or list of people with them, and while out with their kids try and match faces to the book?
It is much more plausible that it will spawns vigilanties that will persecute these people and harass or even assult them.

So please take a moment the next time you hear one of these leading questions or statements. If a person has served their time, they should be afforded the same rights as anybody else, no matter how heinous the crime.

The two reasons why I feel this way is that even if the system is flawed, it is the one we live by, and therefor abide by. Second is the thought that hit me, that if someone molested my sister when she was younger and I found out who they were....
I don't want to speculate any further, because that is a dark path, but it would have been bad.

Jan Stenmark

Jag måste bara slå ett slag för denna eminenta serietecknare. Visst, ibland lite avig, men allt som oftast fantastisk rolig med bara en serieruta. Här följer 4 axplock.

1) Ni som känner mig vet att jag inte är hammarbyare, men den här tilltalar på en annan nivå.



2) Bara skev och rolig på ett makabert sätt


3) Chauvinisten i mig måste ju få sitt


4) Något att tänka på för alla SD'are som drar alla över en kam.


Sen finns det en som jag inte hittat som jag får beskriva. En mamma och hennes son leker med färgglada ringar och i bakgrunden kommer pappan in med en ännu mer färgglad sombrero och maracas i handen och undertexten lyder något i stil med:
När vi äntligen lyckats ha lite mer kul kommer pappa hem och bräcker oss ändå.

tisdag, augusti 03, 2010

2 ears and 1 mouth

I recently tried to go against my inclination of speaking more than listening.
This left me with 2 realisations.
First, people ramble more than you think. And second, please don't let this be true about me - they repeat themselves quite a lot.
Even though it was eye-opening, don't hold your breath or start rambling when I'm around, it was an experiment. On the other hand, if you hold your breath, you can't speak.
Catch 22 again and again.