söndag, oktober 29, 2006

Hip-hop 3

Också kommer vi då till slutet av trilogin. Eller är det slutet? Vi kan i alla fall jämföra det med Eminems saga.
I början var det nytt och spännande. Bra musik, nya vägval och förväntningarna var höga inför nästa skiva.

Så har också hip-hopen utvecklats i mina ögon. Man såg fram emot nya skivor och den buzz som spreds om nya artister kom från boot-legs, underground spelningar och djungeltelegrafen. Numera är kommer nya artister fram genom hårdlansering av skivbolagen eller slagord såsom "jag blev skjuten 9 gånger".
Klassikern är också att köra en Monty Pyton och skryta om vem som hade hårdast uppväxt http://www.youtube.com/watch?v=BeRGpmrWcKA
I och för sig inget nytt, men kan vi inte släppa det nån gång?

I och med att det mer och mer handlar om att komma fram genom PR och att ha en låt med en refräng (Lumi-dee "Uh-oh" och Lord Tariq&Peter guns "Up town" tex) blir också musiken därefter. Artister släpper skivor i en makalös takt. Att släppa en skiva vartannat år är inte längre det som gör artisten. Många låtar, ha en aktuell singel hela tiden och var i loopen, det är det det handlar........and I ain't buying it.
Klassiska exemplet är när en artist, tror det var Ja Rule, som först släpper en skiva i feb, en remix på skivan i april. Ny skiva i augusti och sedan en samling av de 3 till jul.
Denna girighet som vattnar ur genren och har gjort att jag numera nästan bara lyssnar på skivor som kompisar tipsar om, eller de artister jag redan känner till.

Det som dock är glädjande är att världen nu börjar komma ikapp USA (största skillnaden har alltid varit beatsen) Finsk, fransk och även vår svenska rap har blivit mycket bättre. Om någon vill ha ny rap skulle jag råda dem att kolla in denna först.
Det tråkiga är dock att recencenter ALDRIG kan ge en svensk skiva över 3 på en 5-gradig skala. Fråga mig inte varför men så är det. Nya svenska skivor får ALLTID 2 eller 3 i betyg. Why? I don't know......

Så ännu en gång går inte artisteri och kapitalism ihop. Spelar ingen roll om det musik, sport eller annat. Pengar skadar artisten. Självklart finns det undantag, men generellt är det så.

Ska nu försöka dra ihop en topp 10 lista över skivor. Det är helt subjektiv och gäller all-time. Basis är också speltid/skiva av artisten.

1 - Outkast "ATLiens"
2 - The Roots "Do you want more??!!!??"
3 - Eminem "The Marshall Mathers LP"
4 - Ice Cube "The predator"
5 - Timbuktu "Alla vill till himmelen"
6 - Mobb Deep "The infamous"
7 - The Streets "Original pirate material"
8 - Snoop Doggy dogg "Doggystyle"
9 - 2pac - "Me against the world"
10 - Goodie mob - "Soul food"

So that's it. Det är hip-hop. Långt ifrån objektiv, men å andra sidan är handlar det ju om känsla.

Peace out foooo's.