onsdag, oktober 11, 2006

Hip-hop del 1

Så har det äntligen blivit dags att kamma av detta kära ämne. Självklart börjar vi med frågan: Vad gjorde du när Lords of the underground släppte "Here come the lords"?

Som tonåring var jag inte så definierad i min musik och har väl egentligen aldrig varit det. Men det var väl ändå ganska mainstream, med lite inslag av 70-tals soul då det spelades av morsan. Kan dock minnas den första singeln i genren (obs, MAXI-singel) med Young MC "Bust a move". Med detta sagt så påvisar väl det mest att musiken uppskattades även om den varvades med Roxette, Samantha Fox (inköpt pga grym musik...eeeh) och Max mix 8. (remember those?)
Ung och dum har väl aldrig varit så sant. Tänker inte skämma ut mig ytterligare genom att name-droppa, men det finns några skelett om vi säger så.

I gymnasiet började en ny era. Man visste egentligen ingenting, var lagom anpassningsbar till sin omgivning eftersom det i stort sett var 28 helt nya personer att lära känna. Olika intressen delades med olika människor, men vad gäller det musikaliska så var det Robban som var killen att känna.
Robban var en skön kille. Vi delade inte något sportintresse, men i slutet av 2:an så var han steget över alla.....han hade bil.
Jag, Robban, Thomas och Adde började hänga och det första riktiga minnet var 4 vita killar som susar genom Midsommarkransen i en rätt skraltig Ford Escort hängandes ut genom rutorna vrålandes:
-You down with O.P.P?
-YEAH YOU KNOW ME!!!!!!

Artister som Paper Boy, N.W.A och Arrested Development hade tidigare kammats av, men av någon anledning måste jag nog säga att detta var starten på en ny era. Dom hade ju bandanas och machetes för fan, hur kunde dom inte vara nummer ett???!!

Det blev också första skivan som köptes och spelades i leda. Betänk då att året är 1992 och vi var låååångt ifrån dagens TV och radio exponering. Den andra skiva som inhandlades var Lords of the undergrounds (L.O.T.U.G) "Here come the lords". Den köptes enbart pga lovord från den mest kunniga recencenten på den tiden, Jan Gradvall som recenserade i nöjesguiden (den är gratis och då var det alltid bra)
Skivor som omnämns åren 94-96 köptes oftast enkom pga en recension från denne man. Stor respekt!

Ändå tyckte vi att vi var hur coola som helst eftersom alla andra fortfarande lyssnade på Gyllene tider och annat sånt trams. Även fast man var en rebell så var det ändå babysteg i utsvävningarna. Doo-rags, crip-walk och one-size kepsar??? Glöm det. Testa en xl-tröja och oknutna skor.

Straxt därpå börjar hip-hoppens guld-era i mina ögon. MC Solaar, Outkast, The roots och Wu-tang clan (för att nämna några få) släppte sina album kring 1994 och boomen var ett faktum. Jag och Thomas var helt insnöade och var utan tvekan de svartaste vitingarna den här sidan stan. Det var basket, babes, bärs och beats för hela slanten. Stiftade även bekantskap med Jimmy denna sommar som var helt såld på L.O.T.U.G.
Tyvärr delade våra andra vänner inte denna idolisering av rap utan de var fortfarande insnöade, tyckte vi, i summer in the city-skivor etc. Minns när jag en gång försökte sälja in LL Cool J's "14 shots to the dome" på väg till en bandymatch. Ja, jag har spelat bandy. Skammen sitter kvar, tro mig. 2 låtar som jag själv hypade fick ca 15 sekunders speltid - sen var det tillbaka till "Oooooh, baby I love your way......everyday"

Under åren så har det radats upp flera sköna minnen.
-Kreta '95 med Thomas aka. fattigresan. Bone thugs n' harmony på balkongen där det holländska paret våningen under stilla undrade om vi kunde sänka musiken och fick till svar (fortfarande olkart av vem)
-We're on a fu**ing vacation and if we wanna listen to our music and not some old people crap there's not much you can do about it. Leave us the fu** alone and we'll leave you down there. We're from the superior country and you can't do shit.
Dagen efter bjöd de ändå oss på vindruvor och några öl......forgive and forget? God knows how the bastards do it.

-Portugal sommaren 2000. Eminem "Stan" var helt färsk och spelades på repeat när det var dags för after-sun tuppluren

-Outkast "ATLiens" I Ludvika på hotellet där polisen raidar vårt rum för att en av oss är rakad och det varit sk. rasistbråk där helgen innan. 1 oprovocerat batongslag i magen. Påföljd - fallet nedlagt.

Avslutar del 1 med ett förtydligande. Hip-hop är en livsstil där musiken ingår. Att framföra denna musik kallas att rappa. Now you know.

To be continued.....................