tisdag, augusti 15, 2006

Moral och etik

Har just läst en artikel på ESPN.com om en basebollcoach i USA som i en final för 9-10 åringar medvetet (men enligt reglerna) undvek att pitcha (intentional walk) till motståndarlagets bästa spelare, för att istället pitcha till lagets sämsta spelare då de hade en spelare på 3:e bas och 2 outs.
Kan du inte baseboll? Hmmm. Ok, enkelt. Intentional walk är att man kastar "missar" (balls) med flit som gör att den bra spelaren omöjligt kan slå bollen. Detta resulterar inte i poäng för hans lag eftersom han bara kommer till första bas. När då den sämre spelaren sedan missar, vinner det andra laget.

Det som gör det hela ännu knepigare är att den sämre spelaren under en lång tid kämpat mot cancer och det varit på liv och död nivå.
Gjorde han rätt?

Ja - Hans 13 spelare har kämpat hela året och kommit till final. Om han inte använder reglerna för att ge sina spelare chansen att vinna sviker han dem. Igen, inget regelfel har begåtts.

Nej - De är så pass unga och det viktigaste i den åldern är att ha kul och vinna är sekundärt.

Men om det inte var den sämste spelaren som kommit efter då? Är det inte mer fel att inte använda regeln och då ännu mer poängtera att han inte är som "alla andra"? När är det ok att börja spela för att vinna i första hand?

Många frågor har florerat kring ärendet och det är just den grå-zonen som gör det hela intressant.
Men reaktionerna har inte låtit sig vänta. Människor på olika nivåer och i olika instanser har involverat sig.
Det har tom gjort att relationer i samhället där det hände satts på prov.

Om han nu träffat då och laget hade vunnit, hade inte det varit en historia som Disney slängt sig över? Och bara för några månader sen rullades bilderna på autistiske Jason McElwain ut över världen när han gjorde 20 poäng i en basketmatch på 4 minuter (vilket f.ö är sjuuuukt) Han har sedemera träffat olika NBA-stjärnor och tom George Bush.
En annan intressant mening i artikeln var också att när de frågade barn som var något år äldre fick de svar från hjärtat, till skillnad från de vuxna svaren som är mer cerebrala. Svaren varierade, men det skönaste var ändå Mark Pearson 12 år.
-Skulle du gjort det?
-Nej. Det är ju bara en liga för 10-åringar.
-Men om det var en finalmatch med ditt lag och du fick göra valet vad skulle du göra då?
(Tystnad följt av ett brett leende)
-Jag hade bränt ut den bra spelare så hade vi sluppit oroa oss över det.

Bra svar!

Ps. Vad jag tycker? I ain't touching that with a 20-foot pole. Men det jag kan säga är att världen har ett överflöd av efterkloka människor och ett underskott av människor som fattar svåra beslut. Ds

1 Comments:

At 6:36 em, Blogger max said...

Lär ungarna tidigt hur det fungerar så slipper de bli besvikna i framtiden. Vinnare skapas tidigt.

Att vara en vinnare är något du är eller inte är men du kan förstöra den mentalitetn med för mycket mesande.

Låt ungarna i de lägre serierna köra sitt skit och som vill utvecklas och tävla göra det.

Ge första base till killen och skicka ut sopan med en fastball och två sliders.

 

Skicka en kommentar

<< Home