fredag, februari 27, 2009

Hett ämne

Efter den mycket uppmärksammade rättegången kring Romariomordet ställer jag mig frågande till den motsägelsefulla ideologin att först klaga på utanförskap och uttryck såsom "vad har polisen gjort för oss?" för att i nästa andetag prata om att följa gatans regel att inte tjalla.
Det är väl urmodellen för talesättet plocka russinen ur kakan. Du vill ånjuta samhällets goda sidor med polisbeskydd och integrering. Men samtidigt vill du inte följa reglerna fullt ut då det kommer till dina egna förpliktelser.

Tyvärr förtar detta lite av min medkänsla över dem som Sverige inte lyckats integrera och frågan kommer upp om alla vill integreras? Att kravlöst kunna kräva rättigheter känns motsägelsefullt.
Det genererar lika mycket tillit hos mig som reclaimare som slänger sten, vandaliserar och lever rövare och som sen klagar på övervåld från polisen.
Ge och ta, ge och ta.

Och ja, det handlar om olika mentaliteter. Det handlar om personer med invandrarbakgrund och svenskar. Det handlar om segregering.
En del i utanförskap härstammar, som i allt annat som genomsyras av minoritet/majoritet-debatten, från viljan att mötas på mitten av båda parter. Grundtesen i det är att majoriteten är nöjda med att vara en majoritet och del av den stora massan.
Minoriteten vill hellre vara offret i frågan för att sen kunna klaga på att majoriteten inte gör något för att tillmötesgå dem. Denna tes kan appliceras i ALLA frågor med en minoritet/majoritet bas.

Vad gäller integrering är denna konflikt i mina ögon lika infekterad som Israel-Pallestina konflikten. Det står i dödläge för att ingen part är redo att göra någon större eftergift.
Ok, det görs saker för att förbättra läget, men på tok för små och grå insatser.

Det tråkiga med att vara svensk är att ordet rasist faller in i samma kategori ord som våldtäktsman och pedofil. Du måste bevisa att du inte är det snarare än att någon måste bevisa att du är det.

Ett problem är att vi svenskar är för fogliga. I vilket annat land skulle man till exempel bannlysa nationalsången på studentdagen för att den kopplats till rasister och anses då stötande?
Jag har svårt att se att något liknande händer i något annat land. Ibland vänds denna foglighet emot oss och det är tråkigt. I ALLA länder finns rasism och misslyckad integrering.
Jag tycker ändå att vi har en bra integrering och det kan vi i mångt och mycket tacka vår goda idrottskultur för. Idrott är utan tvekan den största barriärbrytaren vad gäller olikheter. En boll som ska in i ett mål ser ingen färg eller klass. Nästa steg för idrotten är att få med föräldrarna då de är mest motsträviga.
Min erfarenhet är att de som har problem med språket också är de som avstår från lagmöten etc, vilket är fullt förståligt i och för sig, men ändock lika beklämmande.

Det är tråkigt att debatten om integrering och rasism inte kan tas längre. Jag hoppas att man kan göra det, även om det antagligen skulle innebära att nötter som Sverigedemokraterna skulle få vatten på kvarn. I början skulle få vind i seglen, men efter ett tag skulle det också leda till större förståelse och i slutändan ett positivt resultat.
Eller så är det bara min utopi.

För som en känd person svarade på frågan "vi kommer inte klara oss, människor alltså?"
-Det ligger i er natur att förgöra er själva.

Ju förr vi börjar leta efter våra likheter istället för våra olikheter, desto snarare kommer vi vara på väg mot en positiv utveckling. På många fronter.

torsdag, februari 26, 2009

Wag the dog

Titeln syftar alltså på att inom politik för att dölja en skandal/story, skapa en ännu större sådan.
Årets wag är än så länge Victoria och Daniels bröllop. Tror DN hade 7 (SJU) uppslag om det och 15 sidor totalt...plus ledaren.
Personligen är jag inte särskilt intresserad i vilken bakgrund han har eller vart de ska gifta sig. Men för de som är det är det säkert mycket intressant.

Det som är mer intressant är att IPRED-lagen klubbades igenom i Riksdagen samma dag som deras giftemål annonserades. Var det någon som märkte det?

tisdag, februari 24, 2009

Moraliskt dilemma

Ok, anta att vi diskuterar nedladdningar. Du har den strikta moraliska hållningen att nedladdningar är fel och olagligt. Vad säger du då om dessa två exempel.

1) Du vill se Göta kanal så du laddar ner filmen. Fel? Om ja, vad är då skillnaden mellan att ladda ner filmen och spela in den på sin HD-box eller om man är kvar i VHS stadiet, spelar in den på video?

2) Du har ett gammalt PC spel som inte fungerar. Du ringer spelsupporten och det bekräftas att din CD-skiva är defekt. Spelutgivaren meddelar att de i vanliga fall med nyare spel gärna byter ut skivan. Men eftersom spelet är så gammalt finns det inte längre i lager. Du laddar då ner spelet istället.

Några gråzoner som jag klurat lite på. Vad tycker du? Jag tycker inte att det i något av fallen är fel. Du kan på lagligt vis få tag på båda produkterna, så att på alternativt sätt få tag på dem känns inte fel.

Tävlingen är över

Detta är utan tvekan det roligaste klippet Magnus Härenstam någonsin gjort. Kanske ett av de roligaste klippen period. Njut!

Ett youtubeklipp säger mer än......

Jag hade en lång inre monolog redo att brisera ut i världen, men så kom jag på att allt jag ville säga innefattades i detta klipp.
Sanningen ligger i betraktarens ögon.

Dock har jag mitt gamla Jack Killian minne kvar, men det får bero för nu. Fan vad skevt det är när verkligheten och drömmen möter varandra. Jag tror att gränsen är hårfin. Det gäller bara att kamma benan åt rätt håll.
Eller att ha en jävligt precis kam.
Oavsett detta kan man nog skönja en silvrig linje i kanten av även detta moln.
Min linje dras i sanden mellan realism och opportunism. De kan leva uteslutna från varandra, men deras symbios kan inte förnekas.
Nanosekunden har talat....

måndag, februari 23, 2009

Humor

Att skämta om och med sina vänner är inte ett tecken på hat utan snarare tvärtom. När du drar ett skämt på din väns bekostnad betyder det snarare att ni är bättre vänner än dem som du inte skämtar om.
Han/hon kan ta skämtet och svara med samma mynt.
För vissa känns detta lika självklart som att andas. Jag känner så. Men en av de saker som jag förbiser är att alla inte är som mig.
Det är en visdom som börjat komma till mig och förståelsen att alla kanske inte är lika hårdhudade eller har samma humor.

Lite av det är bumerangeffekten av detta politiskt korrekta och överkänsliga samhälle som får mig att gå på lite extra. Men tro mig, du vet när jag skämtar om en sak eller säger något för att vara jävlig.
Det är nog också därför som jag börjat ledsna lite på banala och mindre inovativa sätt att skämta. Jag tycker man ska försöka förnya sina skämt och inte bara nöja sig med att säga idiot utan kanske yppa något i stil med vad min lagkamrat Andreas sa för några veckor sen. Han hade ett lite mer subtilt sätt att säga att någon inte var smart genom att säga att personen i fråga knappast var bakfull den 11:e december.
Visst, en molekylär nedbrytning av skämtet skärskådar det, men i stora drag är det en liten skön hint och en som jag gillar.

Oh förlåt, jag glömde att du hade tätsittande ögon och sluttande pannben. Den 10:e december är alltså Nobeldagen.
Och nu var jag så där okänslig igen....jävlar.
Skriv en insändare till DN, starta en Facebook grupp och blockera mig på MSN.
Eller så kanske du förstod skämtet direkt och det är jag som är den slöe.
Vi får helt enkelt vänta till den 11/12 och se vem som börjar dagen med en big gulp cola och en fet grillad macka.

Och innan jag glömmer - 2009 års första epitet byte är numera..........CIDER-SIMON!
Om man grimaserar när yours truely blandar fantastiska Mai tais och Knickerbockers för att sedan stoltsera med tvivelaktigt leverne under helgen så förtjänar man helt klart att ta över titeln.
Cider-Larsson är död. Länge leve Cider-Simon.

onsdag, februari 18, 2009

Här, ta den här flugsmällan om det kommer en tiger

Sagan fortsätter. Den har fortsatt och fortsättning följer. För mig är det precis som TV-serien Lost.
Det är något som verkar pågå för evigt utan någon egentlig poäng och bringar mig ingen glädje. Dessutom kostar det en massa pengar.
Ok, Lost kostar inte mig något, men den är tydligen sjukt dyr att producera.

Parallellerna är klara, men nu verkar i alla fall sagan om min tand vara slut....till skillnad från Lost.

Kort resumé.
Oktober-Tandvärk i början av månaden som sakta men säkert eskalerar.
November-Akut tandvärk i mitten av månaden, 2 mer eller mindre sömnlösa dagar innan Citodonet äntrar scenen och det onda fördrivs.
December-Sista behandlingen sker i början av månaden och faran är över.
Januari-Samma känsla som i oktober och remiss från min tandläkare till en specialist på rotfyllningar.

Och nu är vi då i februari. Har dödat 2 "dolda" kanaler så nu ska allt vara klart förutom ett sista besök för att bygga upp tanden.
Senaste besöket avlades i måndags och för att se om jag hade någon känsel kvar så uteblev bedövningen. Smärtan var inte lika påfrestande som tidigare men han gav mig ändå ett råd.
-Om det börjar göra ont någon av de närmsta dagarna kan du ju ta en Ipren eller en Alvedon.

Tyst för mig själv tänkte jag då på min Citodon så låg hemma på byrån och jag ville säga:
-Du, om vi var i djungeln och en tiger anföll vad skulle du säga då?
Här, ta den här flugsmällan. Du har en Magnum .44 i andra handen, men ta du flugsmällan.

Jag höll dock igen och sa inget. Som du kanske förstår är jag innerligt less på att ha ont, ibland knappt kunna äta och inte sova.
Så idag har jag knaprat Citodon som om de vore M&M's. I vanliga fall brukar jag inte bli dåsig eller seg av dem, men idag av någon anledning bet de rejält. Det i kombination med en dålig natts sömn gjorde dagen mycket konstig.

När jag senare på dagen kom hem åt jag en tidig middag och la mig sen för att vila. 4 timmar senare - god middag.
Nu ska jag bara försöka radera alla saker jag kommit på att jag kunde ha gjort för de 10 000 som spenderats på att laga tandjäveln.
Jo, men du har fått den lagad nu och det är bra för framtiden.
Well, den avkastningen är inte riktigt förenlig med vad jag tänkt att 10 000 riksdaler ska ge. Maybe that's just me.

Så kids, dagens visdom - borsta tänderna.....och god bless Citodon.

söndag, februari 15, 2009

Musik

Ville lira Jay-Z's "Soon you'll understand" för dig, men ibland är youtube inte med mig.
Så du får hålla till godo med den HÄR länken.
Låten säger mycket och bringar många minnen till min näthinna. Men om du lyssnar på texten så har den mycket att säga också.

Har letat efter "Homo Delhinus", men förgäves....eller bara inte tillräckligt noga, men det är i alla fall låt nr:2 på listan.
-Push me back into the water.

This is your record. 3 feet more than mine. From here it doens't look like much, does it?

fredag, februari 13, 2009

Nostalgi

Ibland blir jag lite, helt otippat, nostalgisk.
Kanske inte en av de mest originella av tankar, men ändock en fullgod anledning att luta sig tillbaka och minnas det som var bra.
Många förknippar nog nostalgi med vemodighet. Tanken att inte få tillbaka det du en gång haft.
Visst vill jag gärna sätta mig på min höga häst och inte tänka så, men att förneka gamla stunder av glädje vore synd och skam. Men till en större del använder jag dem som en påminnelse av att glädje och framgång finns vid dina fingerspetsar om du bara sträcker ut dem.
Sen kan vi alltid dividera om vad som är glädje och vad som är framgång, men jag tolkar det som högst individuellt.

Min närmsta glädje till exempel är den, som jag vet redan nu, ofantliga goda brunchen som jag kommer äta imorgon.
Min närmsta framgång tror jag kommer stå i klar paritet till min glädje över frukosten.
Orsak-verkan. Boom.

onsdag, februari 11, 2009

2 korta

1) Fredrik Backman, krönikör i City. Skriver grabbigt, ironiskt och sköna kolumner. Rekommenderas.

2) Veckans citat:
"Män vet inte när de ska tala och kvinnor vet inte när de ska vara tysta"
M.Lakers

Mantrat

Det löser sig. (Det gör det alltid)
Ett mantra gott som vilket annat. Eller bara ett tecken på obotlig optimism.
Sanningen ligger som det heter i betraktarens ögon, men med planering och fix av en fest för över 100 personer vidhåller jag det förstnämnda.

Det har hysts vissa tvivel om alla inventarier, tekniska anordningar kommer komma och om lokalen kan göra allt vi vill att den kan.
Det löser sig.

Kommer mat och dryck bli till allas belåtenhet?
Det löser sig.

Kommer vi klara budgeten?
Det löser sig.

Vi var i samband med tillställningen tvungna att nyttja ett statligt företags tjänster, låt oss kalla det Baccus för enkelhetens skull och för att inte underminera företaget.
Då företaget har ett antal detaljhandlare och en 3-4 i vår omnejd kändes det som att beställningen inte skulle vara något problem. Men eftersom den sista butiken jag ringe var den enda som över huvud taget svarade i telefon, föll lotten på dem att hjälpa oss.
Redan vid beställningstillfället var bemötandet kort. Det var lite obekvämt med en så stor beställning.
Vid avhämtning några dagar senare blir vi också informerade att de egentligen inte tar så här stora beställningar. Återigen på ett ganska kort sätt.
De har dock inte lyckats tillgodose hela beställningen, utan vi får bara ut ca 70% av buteljerna.

Dagen därpå avvaktar vi svar när de ska få grossistleverans för att säkerställa att vi får med alla varor. Samtalet inkommer och vi beger oss dit.
Leveransen har förvisso skett, men inga ytterligare varor har lagts till och butiken vill då inte sälja mer till oss för att deras lager tar slut.
Sedan får vi i plocka ihop de reserande varorna själv eftersom butikschefen för dagen inte har någon uppgift på vilka ytterligare varor vi ska ha.
Varför inte köpa det sista från en annan närbelägen butik?
Tidsmarginalen var helt enkelt inte på vår sida.
Men mer irriterande är att de tar på sig beställningen utan att ha varorna och än värre vill inte sälja dem som jag vill ha till oss.

Hade detta varit en privat detaljhandel med samma bemötande hade den butiken knappast blivit långvarig.
Jag skulle tippa på att vi höjde deras försäljning på måndagen med ca 20-30% och bemöts alltså på ett sådant ogästvänligt sätt. Mycket beklämmande.
Mest för att samtliga inblandade hade samma attityd och det enda som hade krävts var lite ödmjukhet, även om detta var en ovanlig beställning.

Och jag som betalar deras lön och allt.

lördag, februari 07, 2009

Aschberg drar en buskis+svårt att hålla masken efteråt

Alltid lika kul med folk som inte kan hålla sig för skratt i TV. Historien växer också om man kan säga så.

tisdag, februari 03, 2009

Humor

Rocky vs. Världen. >> HÄR <<
Gillar resonemanget.

Sen har vi veckans historia.

Dr. Watson och Sherlock Holmes är ute i skogen och campar. Mitt i natten väcker Sherlock Holmes Watson och frågar:
-Watson, när du ser den här underbara stjärnhimmlen i dess fulla skönhet, vad drar du för slutsats av det?
-Ja, tankarna dras direkt till teorin att med alla dessa miljoner stjärnor som egentligen kan ses som solar med ett solsystem runt sig är det högst troligt att någonstans där ute finns en annan livsform, antagligen inte så olik vår egen.
-Watson.....tältet är borta!