tisdag, februari 24, 2009

Moraliskt dilemma

Ok, anta att vi diskuterar nedladdningar. Du har den strikta moraliska hållningen att nedladdningar är fel och olagligt. Vad säger du då om dessa två exempel.

1) Du vill se Göta kanal så du laddar ner filmen. Fel? Om ja, vad är då skillnaden mellan att ladda ner filmen och spela in den på sin HD-box eller om man är kvar i VHS stadiet, spelar in den på video?

2) Du har ett gammalt PC spel som inte fungerar. Du ringer spelsupporten och det bekräftas att din CD-skiva är defekt. Spelutgivaren meddelar att de i vanliga fall med nyare spel gärna byter ut skivan. Men eftersom spelet är så gammalt finns det inte längre i lager. Du laddar då ner spelet istället.

Några gråzoner som jag klurat lite på. Vad tycker du? Jag tycker inte att det i något av fallen är fel. Du kan på lagligt vis få tag på båda produkterna, så att på alternativt sätt få tag på dem känns inte fel.

1 Comments:

At 7:49 fm, Blogger Glimra said...

Hmm. Ang den första punkten så betalar vi för de kanaler vi ser, och då känns det väl inte fel att man spelar in nåt från tv? Det är ju inte helt gratis.
Nr 2 är inte heller fel, för du har ju köpt spelet en gång. Du har bidragit till att upphovsmännen fått sina pengar och allt det där. Sen fungerar den inte, och du kan inte på lagligt sätt få den om du inte köper den igen. Och det känns kanske inte nödvändigt om du inte verkligen älskar spelet.
Jag tycker båda är ok.

 

Skicka en kommentar

<< Home