måndag, oktober 14, 2013

Ont ska med ont fördrivas?

Vår naturliga instinkt är att göra det som är lättast när vi har två val. Det ligger helt enkelt i vår natur. Sen om vi väljer det är en annan femma, men för att förstå ett beteende är det lättast att börja vid roten så att säga.

Vad an detta dyk ner i vår DNA-pool? Jo, det kommer från alla dessa inlägg som postas i sociala medier om hur dåliga Sverigedemokraterna är, hur fel det är att de finns och att alla som röstar på dem är Belsebubs avkommor. Är det någon i vårat land som inte vet vad de står för denna höst 2013? Det känns föga troligt. Det är lika troligt som att någon du känner kommer posta en text eller film där de hyllar SD. Jag kan villigt erkänna att jag inte följt debatterna som gått på TV de senaste veckorna, men av det som återrapporteras och det jag har sett har återigen, liksom vid senaste valet, inte invandringspolitiken berörts i någon större utsträckning. Varför det är så känns rätt klart. Det är för att ingen politiker i de större partierna vågar röra frågan med tång. Detta känns paradoxalt eftersom de är valda av folket och den politiska fråga jag uppfattar som mest debatterad i soffor och i sociala medier av folk är just invandringen.

Det är här ditt bidrag i samhället kommer in. Om du lägger upp texter, bilder, filmer på hur dåliga Sverigedemokraterna är så predikar du bara för kören, eller driver de tysta vännerna du har som faktiskt sympatiserar med dem längre bort. Det är också det lättaste sättet att ha en åsikt i frågan - att sprida ett negativt budskap om dem. Om devisen att det inte finns någon dålig publicitet är sann är det ännu sämre. Är det inte dags att du i stället börjar med att kontakta din lokala tidning och ber dem göra ett reportage om en ungdomsledare/social assistent som du känner, vars arbete främjar invandrare? Eller varför inte en grupp invandrare som jobbar för integration i något forum och förbättrar läget både för sig själv och andra oavsett ursprung? Det finns kanske till och med ett mindre parti vars agenda jobbar för integration och enighet som behöver uppmärksamhet, sprid det. Är du riktigt modig kan du anmäla dig att t.ex. hjälpa till med läxläsning eller börja stödja en ungdomsgård. Det enda som sätter stopp är ditt eget engagemang.

Men det gör vi inte. Vi väljer den lätta vägen och hatar dem som hatar. Men i den här matematiska uträkningen blir inte minus och minus plus....det blir bara mer minus.