fredag, januari 30, 2009

Orättvist

Förra året var det rödklädda munkar i Burma. I år bombade familjer i Gaza. Båda händelserna är tragedier som istället för att bringa hopp om framtiden, får en att tvivla på den.
Men varför är det just dessa event som är de mest tryckande och upprörande i världen? Konflikten i Darfur är långt ifrån över och läget I Kongo ska vi inte ens tala om. Jag har berört det förut, men läget i sjöregionen i Afrika borde vara prioritet ett för FN och det internationella samfundet. I över 15 år har läget varit en oroshärd utan dess like.

Jag tänker ge min teori på det hela och det är just faktumet att konflikten pågått så länge - det är inget nytt. Och om det inte är nytt är det heller inte något vi är intresserade av. Det är däremot konflikten i Gaza och därigenom något som är värt att blanda sig i/fördömma/analyser.
Det tråkiga i det hela är att allt så kallat engagemang, fördömmande över lunchfikat är en klen reaktion och som om ca 2 veckor inte är mer än en eftertanke och "vad var det som hände i Gaza?".

Det tragiska i det hela är att det är släckta människoliv som skapar dessa rubriker så nästa gång du bryr dig, slå dig inte för bröstet bara för att du tycker något - gör något.
Detta är anledningen till att jag inte tittar på debattprogram längre. Dialogen mellan två parter är utbytt mot en antagonistisk ringdomare som endast vill skapa bra TV....förlåt, programledare kallas det tydligen.
Sedan har vi två parter som istället för att försöka komma till en lösning framför sin åsikt, fördömer motpartens åsikt som snudd på kätteri och i slutändan väntar på att få säga:
-Ja, det är din åsikt, även om den är felaktig.
-Tack. Vi ses nästa vecka då vi ska debattera aborter. I ena hörnan radikala kristna. I den andra radikala feminister. Tack för ikväll.
(Och bryt till musik och tona ner ljuset i studion)
Fan, det enda som fattas är en djup pool, en kvinna fäst vid ett städ och sen slänger vi i henne för att se om hon sjunker. Eller har vi passerat det stadiet och utvecklats. En tidsresenär från 1400-talet skulle känna sig som hemma i en TV studio.

"The world is a fine place and worth fighting for.
I believe the second part."