tisdag, november 16, 2010

Det internationella Sverige

När det började komma på tal var det till synes en god idé. Dock är vägen mellan teori och praktik kantad av mänskliga debacle. Det som alltid kommer upp på min näthinna är den container som ställdes upp vid Sergels torg 1994 med förhoppningen om att svenska ungdomar frivilligt skulle kasta sina knivar där.
Förvisso inte en lika stor missräkning som t.ex. Hindenburg, men ett klart exempel på skillnaden mellan teori och praktik. Jag kommer återkomma till detta ämne vid tillfälle, dvs. beslutsfattare som är totalt avskilda från verkligheten.

Men åter till ämnet - alkohol.
Det uttrycks ofta synpunkter i media och i samhället på att Sverige behöver närma sig kontinenten som det så fint heter.
Ett steg i detta närmande är att alkohol skall bli en mer vardaglig del i våra liv. Det som eftersträvas är den franska vinkulturen där vin till maten är något helt naturligt.
Förvisso en inte helt oäven idé, men inte vidare genomtänkt. De berömda tigerränderna går fortfarande inte att ta ifrån tigern och jag hävdar att denna ambition länkat med att det som tidigare blev en flaska vin från Systembolaget, nu blir en bag-in-box är roten till problemet. Till det kan vi lägga Sveriges ovilja att följa prisutvecklingen på alkohol vilket gör att införseln av alkohol från utlandet ökat drastiskt, dvs ytterligare tillgång på alkohol i stora mängder.

Matematiken blir som följer. Vi adderar ett land vars befolkning till 50% var alkoholiserat för 200 år sen och som har en historia av dåliga dryckesvanor med en ambition att dricka oftare och en större alkoholtillgång i vardagen.
Exakt när kan man då med ett straight face säga att man blir förvånad över att antalet alkoholmissbrukare i landet ökar liksom faktumet att alkoholkonsumtionen på en nationell nivå ökar?
Det är för mig lika förbluffande varje gång detta möts med förbluffning och lösningen per default är att tillsätta en kommission från regeringen som skall dokumentera ärendet och sedan komma med en lösning om 2 år.

Det är svårt att känna lukten från utedasset när man sitter på en Gustavsbergsring med doftljus runt omkring sig i lägenheten.
Regerande mästare med en perfekt serie på 31 vinster, 0 förluster 21 KO och 11 TKO - VERKLIGHETEN!