måndag, oktober 20, 2008

Ondskan

-Om du inte sköter dig så kommer näcken och tar dig nästa gång du ska bada.
Så kunde det låta under 1800-talet i en stuga i Skåne. Näcken var ett väsen som med sin musik lockade ner dig i avgrunden. På samma sätt har den grekiska mytologin Sirenerna som med sin sång lockade sjömän.

Skulle du idag yppa något liknande när du cyklade iväg till närmsta bad eller stod i förenpiken på en båt skulle dina vänner tro att du blivit helt uppåt väggarna galen, eller sniffat på lacknaftan.
Det gäller nog i resten av världen.

Och om du skulle börja predika att Kain är din frälsare och ledare skulle nog ingen i världen lägga märke till det heller.
Men om du däremot säger att du följer Satans ord - då blir det ett jäkla liv.
Hur vi i 2000-talet fortfarande kan ha något som är lika mycket folksägen som Näcken och Sirenerna att skylla på är förbluffande. Varför har Satans myt överlevt där andra dött ut?
Det är lite kejsarens nya kläder över det. Ingen vågar sätta sig upp emot den stora lögnen i rädsla för att bli utpekade som galen eller kättare.
Religion fyller en viktig funktion och om jag någon dag gifter mig, ser jag inget fel med gifta mig i kyrkan.

Det är det kritiska och rationella tänkandet som inom religionen saknas jag är kritisk emot. Det finns inget resonemang med någon som är religiös, just eftersom det inte finns konkreta fakta kring gud och därigenom blir alla frågor godtyckliga.
Däri ligger den gordiska knuten som verkligen KAN lösas med ett Alexanderhugg. Men oviljan att ta till sig resonemang har vid det här laget lärt oss att detta hugg lär utebli ett bra tag till.
Tar lite hjälp i frågan om ondskans problem.
Frågan är varför det onda existerar om det finns en Gud som är allsmäktig, allvetande och allgod. Ett mer formellt sätt att formulera ondskans problem är:

Om Gud existerar så är Gud allsmäktig, allvetande och allgod.
Om Gud är allsmäktig så har Gud makt att eliminera allt ont.
Om Gud är allvetande så måste Gud veta att ondska existerar.
Om Gud är god så vill Gud eliminera det onda.
Ondska existerar.
Alltså existerar inte Gud.

Att tro är en viktig del av våra liv. Tro på sig själv. Tro att även i den mörkaste stunden finns det en strimma av ljus framför oss. Tro att denna vecka trillar just mina lottonummer in.
Tro ger hopp. Men missledd tro leder till trångsynthet, vanföreställningar och tänkandets död.

Vi ändrar lagar, förordningar, levnadssätt och hela våran infrastruktur efter förändringarna i vår värld. Men en fablernas värld med brinnande buskar som pratar, människor som lever i valmagar och människor som delar hav består? Säga vad man vill om det religiösa men stark marknadsföring och fantasifulla säljknep har de i överflöd.