söndag, oktober 05, 2008

När man stannar upp

Hittade en skrämmande siffra idag. 20% av världens befolkning använder 80% av världens tillgångar. Siffran på egendom och rikedom är ännu mer snedfördelad.
De flesta människorna ryggar tillbaka när de hör dessa siffror och stannar upp och tänker för ett slag......för att sen gå in på cafét och beställa.
Men vad kan man göra egentligen? Samhället idag handlar om att konsumera. Vi konsumerar och roffar åt oss allt vi kan få våra händer på.

Det spelar ingen roll om, låt oss säga TV'n är hel, den är ju gammal. Minst 3-4 år gammal. Så för att ha det nyaste och bästa köper vi en ny TV och kastar den gamla, fullt funktionsdugliga TV'n.
Men sen har vi nästa aber, vilket är att om (hypotetiskt på en löjligt hög nivå) alla valde att INTE köpa ny TV förrän den gamla gick sönder skulle ett stort, stort antal människor förlora jobbet dvs. speditörer, distributörer, tillverkare vilket skulle leda till en försämring i marknadsekonomin. Och om vi fortsätter hypotesen att detta då skulle gälla ALLT vi använder. Kläder, bilar, vapen, väskor, datorer, cyklar, vitvaror....osv osv.
Detta skulle slå hela samhället över ända. För om vi inte konsumerar fyller vi inte vår funktion.
Samma sak gäller också flygindustrin. För att minska de utsläpp som vi själva står för är en resa med flyg som pågår längre än 14 timmar totalt, alltså 7 timmar enkel resa en som generar mer flygbränsle utsläpp än vad en genomsnittslig västerlänning ska stå för på ett år.
Men om vi inte flyger, vad händer med flygindustrin då?

Det här är modern till alla moment 22.

Så vad gör man då? Pantar några burkar, slänger tidningen i pappersstationen och sorterar allt rätt på McDonald's och tänker inte mer på det? Jag vet faktiskt inte. Jag gör det tidigarenämnda och lite till, men det är på långa vägar inte nog.

Det positiva är dock att vår generation och kanske inte ens den nästkommande behöver ta hand om dessa problem eftersom vi fortfarande har resurser och tillgångar. Men vad händer när 1 miljard kineser och 1 miljard indier vill ha västerländsk standard när de börjar höja löner och standarder i länderna? När börjar tidigare billiga länder i Asien bygga fabriker i Afrika för att få tag på billig arbetskraft?
Idealistiskt är människan en enastående varelse med obegränsad potensial.
Realistiskt är människan ett virus som livnär sig på en oskyddad värd (jorden) tills den är död.

Frågan blir då vad doktorn ger patienten för utsikter och tid kvar att leva?