onsdag, maj 07, 2008

Smeknamn

Jag verkar ha visat min hand lite för tidigt genom att läcka rubriken. Det är så att det passerar både tänkvärda och galna saker mellan tinningarna och för att minnas dessa lägger jag små utkast här.
Ett inte helt otroligt scenario är att klockar var efter 12 och att en del ljuva drycker konsumerats och istället för att spara, blev det publicera. Nå väl, nog om detta, till saken.

Foppa, Sudden, Pillan, Carro, Zäta osv......varför måste varenda idrottare ha ett fånigt smeknamn? Detta är något som blivit vanligare på senare år och det irriterar mig. Back in the days hade i alla fall coola smeknamn som "Lill-Pröjsan" och "Hammaren" där smeknamnet betydde nåt. Nu är det bara taffliga namn som finns där för att ge våra "hjältar" en mer folklig prägel.

I brist på gudar att dyrka har vår vilja att vara mer än människor tagit sig formen av skvallerpress där Tor och Freja är nu utbytta mot Brittney Spears och Peter Forsberg.
De målas upp som ikoner vars skugga är mer värd än några av våra liv och vårt sätt att på något sätt nå deras aura av storhet är att folkliggöra dem genom att de blir Brittan och Foppa istället.
I och med smeknamnet är de inte längre megastjärnor och vi får känna det som att dem är en av oss, och ännu viktigare, att vi är en av dem.

Vårt behov av att vara nära de stora kändisarna och veta allt om dem börjar ta orimliga proportioner. Varje fredag ligger någon Aftonbladet Klick framme och en bild på nån kändis som shoppar, badar eller, om vi har riktigt tur, blir fångade på en komprometterande pose med glass på näsan.
Denna besatthet verkar dessvärre eskalera och så länge som det finns en efterfråga, kommer paparazzi att vara en del av vårt samhälle.

Så återigen bloggar jag mot strömmen och det är en lönlös strid. Å andra sidan är väl inte detta ett etablerat oppositions forum den konformitet som mer och mer kallas samhället. Men om någon av er nästa fredag köper en glass istället för en klick eller Hänt i veckan har den första droppen som urholkar stenen fallit och Lakers är då en aning gladare.