lördag, februari 16, 2008

Vi är alla lika.

Som läsare av denna spalt vet du vid det här laget att jag startat ett litet korståg gentemot media och vad vi får till oss för information.
Det är också media som styr vad som är en sakfråga värdig nog att lyftas fram och inte. En ganska trivial sak säger du? Tänk igen.

För du missade väl inte att blå bandet hade välgörenhetsmiddag i torsdags för insamling till prostatacancer fonden?
Nej just det, Paul Pots, Hasse Aro och alla kändisar var ju inte där och det var som sagt på Grand och inte i Globen.
Hatten av dock till Johanniterorden och Cancerfonden som lyckades samla in 6 miljoner till forskning, varav 2/3 kom ifrån stiftelsepengar och 1/3 från näringslivet.

För att då jämföra med rosa bandet så ligger det väl rätt nära, eller? Nja, rosa bandet drog in 1,5 miljon bara på sin webinsamling och totalt samlades 56 miljoner in.

Men bröstcancer är ju vanligare än prostatacancer?
Fel! Ca 7000 kvinnor diagnoseras med bröstcancer varje år medas 10000 fall av prostatcancer upptäcks. Det är den vanligaste cancerformen i Sverige idag.
Och om du går in på Cancerfondens sida så sponsras Rosa bandet av Apoteket, Lindex, Scandic, Ica och Chevrolet medans blå bandet får nöja sig med Apoteket (som f.ö är huvudsponsor till hela cancerfonden)

Jag försöker inte säga att det är värre med den ena formen än den andra, att bli diagnoserad med cancer är tragiskt oavsett kön och i vilken form. Jag försöker snarare påtala faktumet att vad du gör med dina pengar styrs mer än vad du tror.

Sen kan man ju fråga sig varför det blivit på detta sneda vis?
Våldtäkter får mångt fler rubriker än fall av misshandel (såvida personen inte dör) Den vanligaste misshandeln sker i demografin 15-35 år varav över 90% av offren är män.
Kvinnors låga löner får förtur över män som förlorar vårdnads tvister pga att de är just män, inte dåliga föräldrar. (Fråga dig själv vad du skulle välja, högre lön, eller vårdnaden över ditt barn?)

Men vi är ju å andra sidan män som ska kunna ta lite skit, hålla upp dörrarna och bjuda på drinkar.
Så kvinnor måste ju få ha något forum för att visa hur de blir förfördelade. Och den största snedfördelningen som påverkar världen är faktumet att fler män är chefer än kvinnor. (Om än en legitim punkt, så kan du fråga dig hur ofta den belyses objektiv och igen i paritet till antalet gånger män som blir åsidosatta i andra aspekter tas upp?)

Men som sagt, det är inte du som betraktar bilden som blivit lurad. Det är dem som målar upp den förvridna bilden framför dig och säljer den som fakta.
Är det inte dags att ta bort medias skygglappar för att se ljuset, om än för en kort stund?

----------------------
red. anm.
Kungaparet och Lill Lindfors deltog på blå bandet middagen. Så det var kändisar på plats.