torsdag, februari 28, 2008

Oh, what a wonderful world

Det är rätt skrämmande att läsa vad som håller på ske i världen. Det görs många förändringar som sägs vara för våran egen skull, men egentligen är det bara ett steg mot mer kontroll av folket.

Exempel - det har aldrig funnits så många kameror som bevakar vad vi gör, men det sägs att det görs för att skydda folket mot våld. Men när det begås brott används sällan/aldrig dessa band. För vem tror ärligt talat att det var slumpen som gjorde att Café Operas bandupptagning av vakten som misshandlade en gäst "försvann"?

Men detta är ändå på en liten liten skala. Den största lögnen nu, som förvisso blivit skärskådad, men som ingen gör något åt är kriget mot terrorism. Exakt vad går det ut på? Det och förevändningen att Irak hade kemiska stridsmedel är typ-exempel på detta.
Nu har alltså USA en "fiende" som måste bekämpas. Men har inte terrorister alltid funnits? Varför är det så viktigt nu?
2 saker sticker ut för mig.

1) Med en gemensam fiende kan man sälja in det mesta. Det senaste är att implantera chip med spårfunktion för att kunna följa människor.....och terrorister. Och det skapar en större patriotism känsla - vi mot dem.

2) USA har alltid haft en fiende att skylla på de senaste 60-70 åren. Först var det facisterna i Tyskland, efter det, kriget mot kommunismen och nu alltså kriget mot terrorn.

Det ironiska med kriget mot terrorism är att dessa är skapade av just USA genom deras tidigare illgärningar. Det klaraste exemplet är ju Irak där USA stödde Irak i kriget mot Iran på 80-talet eftersom ayatollah Khomeni tagit makten från den USA-stödda regeringen några år tidigare.
Så de vapen och den vapenteknik som USA nu är i Irak för att rädda världen ifrån, är den som de gav irakierna och Saddam under 80-talet.
Och de som tror att de agerar i världens intresse borde tänka om rätt snabbt. Tex så kände USA till Pinochets kupp i Chile 1973, men gjorde inget eftersom Salvador Aliende ville förstatliga USA ägda gruvor och var öppet marxistisk med band till dåvarande Sovjetunionen.

Och även fast det inte är uttalat så indikerar det mesta att attentatsförsöket mot Hugo Chavez i Venezuela stöddes av USA.
Chavez byter olja mot läkare med Kuba och har öppna vänstersympatier. Venezuela exporterar även stora mängder olja till USA, men Chavez hotar till och från att dra in oljan, vilket är ett stort problem för USA.

Det är därför det är så fascinerande att höra alla som prisar hur civiliserade vi har blivit. Men vissa saker kommer bestå så länge mänskligheten består.

*Vi kommer ha våra drifter och inpräntade beteendemönster.

*Det kommer alltid finnas de som gör saker för egen vinning och inte det som är bra för resten av världen.

*Ledare kommer alltid vilseleda folket med gyckelspel på den lilla scenen, mendans det händer något helt annat på den stora.

Undrar du varför jag inte skrivit om Putin och Ryssland som är minst lika goda kålsupare? (om inte värre) Det är för att jag inte har riktigt lika mycket kött på benen där.
Men om jag gör det, fixar säkert GRU ryskt medborgarskap till mig för att sen anklaga mig för landsförräderi och slutligen får jag valet mellan 20 år i Gulag eller landsförvisning.

Om inte parti-kritiska journalister mördats är detta det scenario som Putin-regimen systematiskt använt för att bli av med journalister och oppositionspolitiker....och det är bara toppen av isberget.

Eller som Lord Acton skrev:
Power tends to corrupt; absolute power corrupts absolutely.

Och det mina vänner, är om något bestående.