Rättvisa
Det känns lite som att döma en färgad man i den amerikanska södern på 50-talet. Känslan av rättvisa finns inte riktigt där.
Pirate bay blev idag skyldigt dömda.
Jag är inte så väl insatt, men jag har svårt att tro att nämndemännen i rättegången har det tekniska kunnandet för att förstå vad de fått presenterat av åklagare respektive den försvarande.
Sedan tyckte jag att raden "de tillhandahåller mjukvara som möjliggör piratkopiering" stod ut i mina ögon.
Dels för att termen piratkopiering känns lite 80-tal. Men också för att termen tillhandahåller mjukvara kan dras hur långt som helst. Microsoft säljer hård- och mjukvara.
Systembolaget säljer alkohol (rattfylla). Och så vidare. Parallellen kan kännas lite skev, men om du tycker att Systembolaget inte är ansvariga för rattfyllan kan du följa denna tankebana.
Pirate bay tillhandahåller en tjänst för att kunna dela med sig av filer. Det finns lagliga filer som delas liksom olagliga.
Systembolaget säljer alkohol. Vissa begår inte brott i samband med alkohol, vissa gör det.
Båda tillhandahåller medel för brott. Båda KAN stoppa den som olovligt använder tjänsten.
Men hur ska man kolla någon som köper alkohol?
Well, i och med IPRED-lagen får bolag, inte Polisen, BOLAG, begära ditt IP-nummer via din internetleverantör. Enligt integritetslagen får internetleverantörer spara personuppgifter, men det görs nu ändå.
Ponera då att du på Systembolaget var tvungen att gå igenom en fingeravtrycks- och retinascanner varje gång du handlade? Om du sedan då begår ett brott som kan härledas till att vara alkoholrelaterat, kan alltså polisen begära dina uppgifter.
Om du nu betalar alkohol med kreditkort så görs redan det. Systembolaget spar dina uppgifter i 5 år. Dessa uppgifter användes i ett åtal tidigare i år. Jag minns tyvärr inte detaljerna, men bara att det kan ställas i relevans till något känns obehagligt.
Men åter till fildelningen. Jag är helt i linje med att de som skapar något, musik, film, skrift eller annat har rätt till ersättning. Problemet är inte artisterna - det är bolagen bakom. Som allt annat är branscher något som ständigt förändras. Någon skulle kanske ha sagt det till underhållningsbranschen. De försöker hålla kvar vid ett förlegat tänk där det finns 3 TV-kanaler, 4 radiostationer och där de har monopol på skivtillverkning.
Och nu är vi här. Problemet är att bolag och departement mer och mer försöker styra internet i linje med hur TV har "utvecklats".
Det finns något som heter telekompaketet. I korthet är det en lag som gör internet till TV. Dvs, du betalar för de siterna du vill surfa till, vill du ha fler siter får du betala för det.
Detta för mig känns helt absurt!
Vi får se vad tiden utvisar, men det är helt klart att första stenen är kastad.
1 Comments:
Jag håller helt med! Har hört om att radiotjänst vill införa tv-licens på internet för att man kan ju kolla på tv där. sjukt
Skicka en kommentar
<< Home