tisdag, mars 15, 2011

Pudelns kärna

I kölvattnet av det som hänt i Japan har tåget med människor som är emot kärnkraft åter fått fart. Minnen av Tjernobyl flammar upp och självklart är denna oroshärd källan till det onda.
Det man inte tar i beaktning är att de reaktorer som har haft en härdsmälta är förhållandevis gamla och använder förlegad.
Här kan du läsa en kort artikel om nyare kärnkraft och hur den fungerar.
Problemet är att åtminstone vi i Sverige har velat fram och tillbaka huruvida vi ska eller inte ska använda kärnkraft och det har lett till att vi inte följt med i utvecklingen av kärnkraft då ett långsiktigt program inte kunnat tas fram.

Sen är det alltid lika fascinerande att se hur denna kortsiktiga lösning för många är den enda. Det är lite som att hugga av sig näsan för att dölja ansiktet. Det finns ingen som tagit fram en realistisk plan på hur det enorma energibortfallet ska täckas i tomrummet som skulle uppstå om kärnkraften avvecklades.
Återigen är det ett reaktionärt tänk där pendeln för rim och reson svänger på tok för långt åt ett håll, vilket ger den reaktionära manifestationen ett löjes skimmer.
Jag skulle välkomna den som presenterade ett säkert sätt att framställa energi i dem volymer som vi behöver.
Det som händer i Japan just nu är en oerhörd tragedi, men det är snarare mer okänsligt i mina ögon att använda tragedin för att fiska sympatier än att se på den realistiskt och objektivt.